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Consultation Questions 

 
Question 1(a): Is paragraph 9 clear and easy to understand? (please tick) 
 
Yes No 
Generally yes  

 
Question 1(b): Do you agree with the waiving of charging circumstances as set 
out in paragraph 9? (please tick) 
 
Yes No 
Generally yes  

 
Question 1(c): If you do not agree with the waiving of charging circumstances 
as set out in paragraph 9, please state your reasons below: 
 
With regard to short breaks, the primary concern is to ensure that carers, and the 
people they support can have ‘time-out’ from their caring routines and 
responsibilities, on a regular and flexible basis.  The frequency, length and form of 
break will be established through an assessment of need and will take into account 
both the wishes of the carer and the person being cared for.  If the carer(s) require 
some form of replacement care in order to have a break without the person they 
care for, then there should be no charge applied to arrange or provide this 
replacement care service.  As ‘equal partners in care’, carers deserve to be given 
similar rights to those providing care on a paid basis, and this includes holidays 
and rest breaks. We will elaborate further on these points in the responses that 
follow. 
 
To inform our response to the consultation we have undertaken an online survey, 
together with our National Carer Organisation colleagues.  The full survey is 
attached but some headline analysis has been included in our responses below.  
We received 248 responses.  67% of these responses are from carers.  We would 
not wish to give the impression this survey has been carried out with any academic 
rigour but nevertheless the level of response is significant, and the comments 
contributed are we think particularly helpful and insightful. 

 
Question 2(a): Are you content with the examples of support to carers and 
young carers, as set out in paragraph 10, where charges will be waived? 
(please tick) 
 

Generally yes 

 
Question 2(b): If you are not content, please state your reasons below: 
 
We are generally in agreement with the examples of support listed however we are 
concerned that local authorities can apply a charge - or expect others to offset their 
expenditure by applying a charge - for any services or supports provided to carers 
who do not meet the ‘regular and substantial’ threshold and therefore not eligible 
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for a carer’s assessment.  Many people with caring responsibilities will benefit 
greatly from information, advice, advocacy and signposting services, the help of a 
translator, or indeed training, even though their caring responsibilities may seem 
less demanding. These supports, when offered and taken up early on, can prevent 
the caring role from escalating to a point where more intensive services may be 
required.   
 
We suggest this could be overcome by local authorities establishing a minimum 
level of support - or a minimum local offer - where certain core services would be 
available to all carers at no charge.  Those needing more than the minimum offer of 
support would then be asked to complete an assessment. 

 
Question 2(c): Are there further examples that you would like to add? (please 
tick) 
 
Yes No 
 Not at this stage but we 

note that the list is not 
intended to be definitive 
and therefore local 
authorities will need 
remain flexible. 

 
Question 2(d): If there are further examples that you would like to include in 
the list, please state these below and also set out your reasons for suggesting 
their inclusion.  
 

Comments 
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Question 3(a): Do you agree with the exceptional circumstances set out in 
paragraphs 12 (with examples) and 13 about support to carers to help pay for 
driving lessons and taxi fares? (please tick) 
 
Yes No 
 No 

 
Question 3(b): If you do not agree, please state your reasons below: 
 
The term ‘exceptional’ is difficult to define.  It implies the circumstances when 
charges will be waived will not be the ‘norm’ – but determining what is ‘normal’ is 
very much a subjective judgement.  In remote areas it might be argued, for 
example, that a majority of families face problems with access to public transport 
and therefore this is the ‘norm’.  We would prefer an approach along the following 
lines: ‘The Scottish Government would expect local authorities to provide financial 
or other support to minimise any transport related difficulties faced by carers in 
carrying out their caring role, as identified through a carer’s assessment.’ The 
examples provided are useful to illustrate different ways that carers, and people 
receiving care, can benefit from this support, but again this is not a definitive list 
and local authorities should always be prepared to consider other appropriate ways 
transport difficulties may be overcome.  
 
It is not entirely clear if this section on transport also includes the waiving of any 
charges that may be incurred in transporting the person with support needs to a 
short break service – where this is providing the replacement care to enable the 
carer to have a break.  Sections 17&18 make clear that the ‘whole of the charge’ 
for replacement care will be waived and so we assume this to be the case but it 
would be helpful to have this clarified.  

 
Question 4(a): Do you agree with the waiving of charges as set out in 
paragraphs 14 and 15 with regard to short breaks? (please tick) 
 
Yes No 
Generally yes but with 
a different approach 

 

 
Question 4(b): If you do not agree, please set out your reasons below: 
 
This is difficult to respond to.  Ordinarily, we would welcome the prospect of carers’ 
receiving funding to have a break of their own, whether this is a one-off holiday or 
something more regular – where this has been assessed as the best form of 
support to achieve an identified outcome.  Many studies tell us that caring has a 
profound impact on household income and so there is a strong argument to 
support carers in this way.  71% of respondents to our online survey agreed. 
 
However without additional funding in local authority budgets we are concerned 
this may result in funding being severely rationed or diverted from elsewhere, at the 
expense of preventative work which may benefit those carers currently under the 
threshold of ‘substantial and regular’.    
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We therefore propose a different approach. We would suggest that local authorities 
create a local support fund to which carers can apply for some assistance with the 
costs of their own break.  This fund could be established in partnership with local 
third sector organisations.  The Short Breaks Fund ‘Time to Live’ model is perhaps 
a good example of this type of support, with carers themselves being involved in 
determining the decision-making criteria, and the process for applying for support.  
A different approach should be developed for young carers where local young 
carers groups could be funded to provide group activities, holidays and other forms 
of more individualised breaks.   
 
We would like to reiterate that this proposed approach does not wholly reflect the 
views of the respondents to the online survey who were strongly of the opinion that 
all carers assessed as needing a break of their own should be supported 
financially.   

 
Question 5(a):  Do you agree with the position set out in paragraph 16 that 
when the carer and cared-for person take a break together, then as well as 
waiving the cost of the break for the carer, the additional costs of the break to 
enable the break to take place will also be met by the local authority? (please 
tick) 
 
Yes No 
Yes  

 
Question 5(b): If you do not agree, please state your reasons below: 
 
Many people in caring relationships would prefer to have a break together, as a 
family or as a couple for example, but are prevented from doing so by the fact they 
can’t replicate the care support they receive at home.  As a consequence people 
can feel imprisoned in their own homes, and isolated from their communities, 
friends and family. We therefore strongly agree with the proposal to support breaks 
together, where this is the choice of the carer(s) and the person being cared for. 
82% of respondents to the online survey strongly agreed/agreed with this 
approach. 
 
We agree this can be facilitated by local authorities meeting any additional costs 
necessary to ensure the person being cared for receives the level of care they 
need, and consequently supporting the carer to benefit from the break too.  Our 
comments in relation to Q4(b) apply here too although, as the carer will still be 
involved to some extent in the caring, we do believe it is reasonable that the carer’s 
holiday costs should be waived in these circumstances. 

 
Question 6(a): Do you agree with the position set out in paragraphs 17 and 18 
that local authorities will waive the cost of replacement care when they provide 
or commission replacement care in circumstances when others cannot 
provide replacement care free of charge? (please tick)  
 
Yes No 
Yes  
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Question 6(b): If you do not agree with the position, please set out your 
reasons below: 
 
We agree strongly that carers and those receiving care should not be charged for 
replacement care that enables the carer(s) to have a break from their caring role. 
87% of respondents to our survey agreed with this too.  We also agree that no 
charge for this replacement care should be passed on to the person receiving care. 
The choice, frequency and length of the replacement care must be determined 
through a proper assessment which is outcome-focused and based on the needs 
of both the carer(s) and person receiving care to ensure maximum benefit is 
gained.    
 
However, we do not agree that ‘social isolation’ is an appropriate measure for local 
authorities to use when determining if they should step in.  Social isolation is not 
defined particularly clearly in the guidance and therefore is likely to be interpreted 
differently, and perhaps not always with the best interests of the carer(s) in mind.   
 
Our survey provides many examples of occasions when it would be impractical or 
inappropriate to involve family, friends, neighbours or volunteers as replacement 
carers.  It could also be argued that breaks should be concerned with preventing 
the carer (and the person being cared for) experiencing social isolation, which then 
leads to poor health and wellbeing, increased risk of depression and so on.  By 
restricting replacement care to only those that have become socially isolated local 
authorities are missing the opportunity for more preventative interventions. 
 
We would propose therefore that ‘social isolation’ is removed from this section.  We 
suggest instead that the availability and appropriateness of replacement care 
provided by family, friends, etc. should be discussed as part of an assessment.  
Where this support is not available or appropriate then the assessment would 
determine the level and type of replacement care the local authority should arrange 
or provide.  
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Question 7: Do you have any additional comments?  If so, please use the 
space below to provide these further comments.  Local authorities may wish to 
comment on any financial consequences arising from the Regulations.  If so, 
please set out estimates of anticipated support to be provided to carers and 
cost estimates. 
 
We refer to the introductory paragraphs in the consultation paper.  We wish to 
highlight the fact that the lack any legal obligation on local authorities to provide 
support or services to carers in response to the outcome of a carer’s assessment 
remains a major concern.  It also raises fundamental questions about the extent to 
which these regulations will have any impact on carers at all when local authorities 
are free to exercise their ‘right’ not to provide support.  We appreciate local 
authorities do what they can for carers but in the face of funding pressures we 
know they face tough choices and are likely to prioritise funding to their statutory 
obligations, which are generally concerned with responding to people at point of 
crisis, or at imminent risk. This is the ‘elephant in the room’ in our opinion and we 
would strongly urge government to monitor this closely.  There is little to be gained 
for carers through these regulations if local authorities comply simply by exercising 
their option not to provide services to carers – or do so selectively based on cost 
minimisation.   
 
With regard to the wider consultation on the statutory guidance,  the self-directed 
support ‘Statement of Intent’ powerfully sets out the vision that all organisations in 
the public, voluntary and independent sectors must now work towards, 
collaboratively, and in equal partnership with those who require care and their 
carers.   
 
We anticipate many hurdles along the way as all concerned adapt to this new 
environment.  We believe careful monitoring and review will be required at both 
local and national levels to ensure the strategic vision, and the underpinning aims 
of empowerment, choice and control, feed through to action on the ground. Where 
the pace is too slow, or there is a clear drift from the vision, we would wish to see 
corrective action taken, and any unintended consequences quickly addressed. 
 
We are not clear how this monitoring will be undertaken, what will be expected of 
local authorities in terms of their data collection and success criteria, and what 
scope there is for aggregating local data to inform the overall national picture.  The 
shift to outcomes-focused delivery does not replace the need for robust indicators 
and milestones against which we can measure progress and ensure equity and 
fairness. 
 
Finally, despite these concerns, we would like to congratulate the Scottish 
Government and the many individuals and organisations that have been involved in 
carefully steering the Act and Regulations to this point.  This is a very complex 
piece of work with multiple stakeholders and different perspectives and we certainly 
don’t underestimate the level of effort that has been expended.   We very much 
look forward to playing our part in supporting the implementation of the Act in 2014 
and beyond. 
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Question 8: Do you have any comments on the draft Regulations as set out in 
this Annex A?  If so, please use the space below to set out these comments: 
 

Comments 

 
Thank you for completing this consultation.  Please return your completed 
‘Respondent Information Form’ and this ‘Consultation Response Form’ to 
alun.ellis@scotland.gsi.gov.uk by Wednesday 10th July 2013. 
 
 
 


