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Consultation Questions 

 
Question 1(a): Is paragraph 9 clear and easy to understand? (please tick) 
 
Yes No 
   

 
Question 1(b): Do you agree with the waiving of charging circumstances as set 
out in paragraph 9? (please tick) 
 
Yes No 
   

 
Question 1(c): If you do not agree with the waiving of charging circumstances 
as set out in paragraph 9, please state your reasons below: 
 
 
Renfrewshire agrees with Lines 1 & 2 that support provided directly to carers, in their own 
right, should not be subject to charge.  
 
While we accept the aspirations for improving support outcomes in relation to short breaks, 
the draft regulations need to be accompanied by clear Guidance. There is no reference to 
the allocation of individual budgets, which will have a financial limit based on eligible need, 
and the choice and control which can then be exercised by carers and those they care for 
as to how their available budgets are spent. It should be clear that the level of funding will 
be set by the local authority and if the carer wishes to access a more expensive break e.g. 
to go abroad, they will need to meet additional costs.  There also needs to be clarity about 
what is meant by the ‘whole cost’. When a budget is allocated the carer will have flexibility 
around what they purchase to meet the assessed need. However, additional costs, such 
as transport because the carer has chosen to travel significant distances or travel abroad, 
can’t be met by the local authority. 
 

 
Question 2(a): Are you content with the examples of support to carers and 
young carers, as set out in paragraph 10, where charges will be waived? 
(please tick) 
 

No 

 
Question 2(b): If you are not content, please state your reasons below: 
 
 
Again where budgets are allocated for carer support the flexibility around how the funds 
are spent will be associated with meeting outcomes. Additional funding is unlikely to be 
provided for transport. Where the cared for person is in receipt of mobility benefits they 
should fund their own transport. Transport for NHS appointments will be the responsibility 
of the NHS. 
 

 
Question 2(c): Are there further examples that you would like to add? (please 
tick) 
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Yes No 
   

 
Question 2(d): If there are further examples that you would like to include in 
the list, please state these below and also set out your reasons for suggesting 
their inclusion.  
 

Comments 

 

Question 3(a): Do you agree with the exceptional circumstances set out in 
paragraphs 12 (with examples) and 13 about support to carers to help pay for 
driving lessons and taxi fares? (please tick) 
 
Yes No 
   

 
Question 3(b): If you do not agree, please state your reasons below: 
 
 
An individual budget will be provided to a carer to meet agreed outcomes. If a carer wishes 
to use the budget for transport or driving lessons, as long as this is in line with agreed 
outcomes, it will be the decision of the carer. 
 

 
Question 4(a): Do you agree with the waiving of charges as set out in 
paragraphs 14 and 15 with regard to short breaks? (please tick) 
 
Yes No 
   

 
Question 4(b): If you do not agree, please set out your reasons below: 
 
 
We felt this was too broad and too big a responsibility for the local authority to meet. We 
suggest that if an individual budget is provided to meet agreed outcomes, it is up to the 
carer how their budget will be spent and that their needs to be less prescription and more 
focus on outcomes.  
 

 
Question 5(a):  Do you agree with the position set out in paragraph 16 that 
when the carer and cared-for person take a break together, then as well as 
waiving the cost of the break for the carer, the additional costs of the break to 
enable the break to take place will also be met by the local authority? (please 
tick) 
 
Yes No 
   
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Question 5(b): If you do not agree, please state your reasons below: 
 
 
We suggest that the local authority should have the discretion to make additional payments 
where it believes it is right to do so but this should not be a duty. The additional costs 
associated with support needs are addressed through the welfare benefits system (DLA, 
AA etc). Again there is too much that is prescriptive about this paragraph and not enough 
emphasis on the flexible use of budgets to meet agreed outcomes. 
 

 
Question 6(a): Do you agree with the position set out in paragraphs 17 and 18 
that local authorities will waive the cost of replacement care when they provide 
or commission replacement care in circumstances when others cannot 
provide replacement care free of charge? (please tick)  
 
Yes No 
   

 
Question 6(b): If you do not agree with the position, please set out your 
reasons below: 
 
 
Clarity required re: how this option differs from short breaks. 
 
We suggest that it should be made clear that this applies solely to replacement care to 
benefit the carer, based on carer’s assessment and eligible need, and not to care at home 
services or day services which also provide breaks for carers. 
 
Where replacement care cannot take place at home, it may take place in a residential 
setting. The total cost of the break will include accommodation and meals. We would 
suggest that charges are waived only for the care and support element and seek clarity on 
this.  
 

 
Question 7: Do you have any additional comments?  If so, please use the 
space below to provide these further comments.  Local authorities may wish to 
comment on any financial consequences arising from the Regulations.  If so, 
please set out estimates of anticipated support to be provided to carers and 
cost estimates. 
 
Renfrewshire Council welcomes the opportunity to comment on these regulations and 
acknowledges the contribution of carers to maintaining and supporting people with care 
needs to remain in the community. However, while we appreciate the aspiration to 
continue with an ordinary life, we have grave concerns regarding the sustainability of 
waiving all charges for carers as suggested in the regulations. Without a considerable input 
of additional resources, the local authority would struggle to meet the needs of carers. The 
implementation of these regulations would result in reduced budgets and the unintended 
consequence that preventative services will be low priority. 
 
We also feel that there needs to be a clear definition of a carer who would be eligible under 
these regulations as, sitting alongside the changes to the Direct payment regulations, it 
could be difficult for a local authority to make the distinction between a paid and unpaid 
carer. 
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Question 8: Do you have any comments on the draft Regulations as set out in 
this Annex A?  If so, please use the space below to set out these comments: 
 
Renfrewshire Council has the following queries which we felt required to be addressed as 
part of the consultation process: 
 
 It is not entirely clear to us which local authority is responsible for waiving the fees 

relevant to a carer if the carer and 'cared for' person live in different local authority 
areas  

 
 It is not entirely clear to us which of the draft direct payment regulations apply to carers 
 
 We felt that it is not yet possible for local authorities to fully understand the impact of 

changes to welfare benefits, such as DLA changing to PIP with its greatly restricted 
mobility test, and how this might affect future demand for services to be offered to 
carers via SDS, particularly where those services relate to mobility. 

 
 
Thank you for completing this consultation.  Please return your completed 
‘Respondent Information Form’ and this ‘Consultation Response Form’ to 
alun.ellis@scotland.gsi.gov.uk by Wednesday 10th July 2013. 
 
 
 


