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Consultation Questions 

 
Question 1(a): Is paragraph 9 clear and easy to understand? (please tick) 
 
Yes No 
 X 

 
Question 1(b): Do you agree with the waiving of charging circumstances as set 
out in paragraph 9? (please tick) 
 
Yes No 
Mostly  

 
Question 1(c): If you do not agree with the waiving of charging circumstances 
as set out in paragraph 9, please state your reasons below: 
 
 
We agree with the general circumstances regarding waiving of charging to carers 
for support and breaks provided to them. Carers are equal partners in care and 
deserve to be given similar rights to those providing care on a paid basis, and this 
includes regular holidays and rest breaks. If carers are assessed as needing a 
short break from caring, the cost of this and for any replacement care required 
should not be charged for. 
 
We have significant concerns about Line 5 of the draft regulations, which stipulate 
that in relation to replacement care to facilitate a short break for the carer, carers 
should arrange for friends, family, neighbours or other volunteers to provide 
replacement care and only where this is not possible will the local authority step in 
to arrange the care. In partnership with the National Carer Organisations, we have 
consulted widely with carers and stakeholders regarding the draft charging 
regulations and have included some headline figures and comments in this 
response. Our concerns are set out in further detail in the response to Q6 a) and 
b). 
 
Regarding clarity, anecdotal evidence from a number of carers and carers’ centres 
states that many people found the regulations difficult to interpret. We recognise 
that this is not a simple area of legislation, and that the primary audience of these 
Regulations is service providers, but it may be worth considering whether clearer 
and more illustrative language could be used. Specific examples within paragraph 
9 that illustrate the six individual situations may be helpful. 
 
Line 2 of the guidance refers to support provided to young carers. Whilst we 
welcome the waiving of charges for young carers, we are concerned that the power 
to provide services free of charge to young carers is contingent upon having been 
assessed under the 1995 Act.  Our experience is that very few young carers who 
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are receiving support from young carers’ services in Scotland have been assessed 
under the Act.  We would hope that more young carers will have their needs 
assessed as a result of local authorities implementing GIRFEC, and would like to 
see something in the regulations which recognises the imminent change to 
assessing children and young people’s needs as detailed in the Children and 
Young People’s Bill. 
 
 

 
Question 2(a): Are you content with the examples of support to carers and 
young carers, as set out in paragraph 10, where charges will be waived? 
(please tick) 
 

Mostly 

 
Question 2(b): If you are not content, please state your reasons below: 
 
We recognise that this list is not exhaustive and appreciate the flexibility this will 
give to support where charges are waived. However, we believe there is some 
clarity needed over the status of universal services which are already provided free 
of charge by a range of third sector organisations, specifically carers’ centres and 
services. Information and advice, emotional support, training and advocacy are 
available to all carers at all stages of their caring journey, whether or not they are 
eligible for or have undergone a Carers’ Assessment and whether the service is 
provided directly or indirectly by a local authority. It is clearly set out in the National 
Carers Strategy that carers must have access to up to date, good quality 
information and advice whenever they need it. Many people with caring 
responsibilities will benefit greatly from information, advice, advocacy and 
signposting, even though their caring situations may not seem particularly 
demanding – these supports, when offered and taken up early on, can prevent the 
caring role from escalating to a point where more intensive services may be 
required. 
 
We are pleased to see the recognition in paragraph 11 that support with household 
tasks and gardening can be provided to carers. However, providing this type of 
support to a carer is not to free up their time to provide personal care to the cared-
for person, but rather to reduce some of the burden a carer experiences in addition 
to caring or that impacts on their ability to provide care. It may also assist in freeing 
up time for the carer to help improve their wellbeing and quality of life.   
 
We suggest that paragraph 11 reads: 

11. Many carers have multiple responsibilities over and above their caring 
role and may need assistance with practical aspects of their lives to support 
their health and wellbeing.  For example, it would be perfectly reasonable for 
a local authority to provide or commission help with housework and 
gardening to help reduce physical and emotional stress on the carer.  When 
this support is provided to carers, it will be free of charge. 
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Question 2(c): Are there further examples that you would like to add? (please 
tick) 
 
Yes No 
 X 

 
Question 2(d): If there are further examples that you would like to include in 
the list, please state these below and also set out your reasons for suggesting 
their inclusion.  
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Question 3(a): Do you agree with the exceptional circumstances set out in 
paragraphs 12 (with examples) and 13 about support to carers to help pay for 
driving lessons and taxi fares? (please tick) 
 
Yes No 
 X 

 
Question 3(b): If you do not agree, please state your reasons below: 
 
 
Whilst we recognise the limitations on local authorities in providing taxis and driving 
lessons for carers, particularly the need for agreed financial limits on driving 
lessons, it is difficult to define what ‘exceptional circumstances’ are. 
 
Primarily, if a carers’ assessment identifies a need for a carer to access a service 
or venue that is only accessible to them by taxi, then it is only right that their taxi 
fares are included as part of the support. The example given in the draft regulations 
is of a carer who lives in a remote part of Scotland and does not have access to 
alternative transport. It needs to be recognised that it is not only remote and rural 
parts of Scotland where access to public transport is limited – even in cities and 
large towns, bus and train services can be inconvenient outside of peak travel 
times and the inconsistency of public transport travel times can cause problems for 
carers who have to return promptly to relieve replacement care providers. Rural 
and remote areas may not have any access to public transport and therefore the 
use of taxis or private cars will never be exceptional circumstances for them.  
 
We would prefer that ‘appropriate circumstances’ be used rather than ‘exceptional’ 
or ‘special’ circumstances. These terms can become barriers to carers for whom it 
is quite reasonable because of location and/or their caring circumstances to use a 
taxi. Supporting a carer to learn to drive could also have multiple benefits in 
supporting their carer in their caring role, e.g. ease of transport to appointments 
and reducing isolation. It may also support a carer’s general wellbeing, by 
enhancing their employment prospects. 
 
The examples provided are useful to illustrate different ways that carers can benefit 
from support with transport, but local authorities must always be prepared to 
consider appropriate ways in which support with transport can be overcome. 
 

 
Question 4(a): Do you agree with the waiving of charges as set out in 
paragraphs 14 and 15 with regard to short breaks? (please tick) 
 
Yes No 
X  

 
Question 4(b): If you do not agree, please set out your reasons below: 
 
 
We welcome the proposal that support to the carer in the form of a short break will 
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not be charged for, and that the whole cost of a short break (including taxi fares if 
required) will be met by the local authority. 71% of respondents to our online 
survey also agreed that the local authority should meet the entire cost of the break, 
and reiterated that carers who cannot work full time because of their caring 
responsibilities (and in many circumstances, those who are able to work) would not 
be able to afford any kind of break without assistance.  
 
“I do not have extra cash to fund breaks, yet I am saving the council thousands 
each week as my daughter requires a 2 to 1 support package, 24/7” 
 

 
Question 5(a):  Do you agree with the position set out in paragraph 16 that 
when the carer and cared-for person take a break together, then as well as 
waiving the cost of the break for the carer, the additional costs of the break to 
enable the break to take place will also be met by the local authority? (please 
tick) 
 
Yes No 
X  

 
Question 5(b): If you do not agree, please state your reasons below: 
 
Many people with caring responsibilities would like to have a break together but are 
not able to do so because they are not able to access the same levels of support 
as they would at home. Additionally, if the carer has to carry out their typical caring 
responsibilities whilst on the break, they do not get the full benefit of a break. It is 
good that the extra costs of being able to have a break together, such as specialist 
equipment, additional agency care, specialist transport or accessible/specialist 
accommodation, will also be waived. 
 

 
Question 6(a): Do you agree with the position set out in paragraphs 17 and 18 
that local authorities will waive the cost of replacement care when they provide 
or commission replacement care in circumstances when others cannot 
provide replacement care free of charge? (please tick)  
 
Yes No 
 X 

 
Question 6(b): If you do not agree with the position, please set out your 
reasons below: 
 
 
Informal replacement care, or care in emergencies, may often be provided by 
friends or relatives. However, we have significant concerns that the guidance 
indicates this should be the default position. Unpaid carers are not required to 
provide care, whereas the local authority has a statutory obligation to provide care 
and support to those who need it. Whilst some carers may prefer to receive care 
from a friend or family member when their regular unpaid carer is not available, 
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there may be many reasons why this is not appropriate, including but in no way 
limited to complexity of care needs, inability of friends or family to provide care on a 
regular basis, or no appropriate friends or family to provide care. 
 
Simply put, this position trivialises the role of the unpaid carer. Carers are experts 
in those they care for and often possess a huge skills base, becoming proficient 
and efficient in providing care due to the time they spend caring. Often this can 
include medical skills such as administering injections, caring for stomata, 
catheters and feeding tubes, and physiotherapy. Family and friends will not have 
the skills required to take this care on, nor should they be expected to. If they do 
have the skills, willingness and ability to provide care, they are probably already 
doing it. 
 
It also places undue stress and pressure on the carer if they are expected to 
arrange replacement care. They may feel guilty if the care provided by the family 
member is reluctant, poor quality or in any way not ideal – this can lead to family 
arguments and breakdown of relationships. It is also a risk that well-meaning family 
members can underestimate the care that is needed, particularly for people with a 
learning disability, mental health condition or neurological illness; many carers 
reported bad experiences of family members providing replacement care for them 
because whilst the person who stepped in was well-meaning, they were not 
sufficiently able to provide care in the required way. 
 
53% of respondents to the online survey did not agree that it was reasonable to 
ask friends and family to provide replacement care. 
 
“Our 30 year old son has complex needs and requires help with personal care. It is 
inappropriate for his only sister who lives abroad to be expected to do this. We 
have very few relatives and all are too old/unwilling to cope with his needs. Friends 
evaporate as soon as they are asked to help in this way.” 
 
“My wife is afraid of other people, even those that she knows” 
 
“I cannot ask my 30 yr. old son to look after his sister because it is very 
inappropriate e.g. toilet and washing needs, dressing etc. He also works full-time 
based in Nottingham but travels abroad a lot for work… All grandparents are dead 
except for my mother who is 83 and she herself gets support from me.” 
 
“Not everyone is suited to a caring role - just because someone is family does not 
change this. Forcing someone into a role in which they were not comfortable would 
not be good for health of cared-for person, or provide the mental break that the 
carer needs.”  
 
The consultation report provides many more examples of occasions when it would 
be impractical or inappropriate to involve family, friends, neighbours and volunteers 
as replacement carers. 
 
Regarding the circumstances of ‘social isolation’, if replacement care is restricted to 
only those who have become socially isolated, preventative opportunities to reduce 
the number of carers and people with care needs who become socially isolated in 
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the first place will be missed. The definition of social isolation in the draft 
regulations also will not cover situations where the carer and cared-for person do 
have families, friends and neighbours, but none of them are willing or able to 
provide care. We believe that this will be the case in many situations and it is not 
clear how this would be interpreted. It would be a grave error for the regulations to 
state the default position is to expect unpaid carers to approach unwilling or 
unavailable family and friends to convince them to provide replacement care. 
 
We would propose that ‘social isolation’ is removed from this section, and that both 
the availability and appropriateness of replacement care provided by friends and 
family is discussed as part of an assessment. Where it is identified that no such 
replacement care is possible, the local authority must arrange or provide adequate 
replacement care that is free of charge to the carer. 
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Question 7: Do you have any additional comments?  If so, please use the 
space below to provide these further comments.  Local authorities may wish to 
comment on any financial consequences arising from the Regulations.  If so, 
please set out estimates of anticipated support to be provided to carers and 
cost estimates. 
 
 
It remains concerning that there is no legal obligation on local authorities to provide 
support or services to carers in response to the outcome of a carers’ assessment. 
If local authorities are not bound by duty to provide support, even when they have 
assessed a carer as needing the support, it raises fundamental questions as to 
whether these regulations will have any effect on carers at all. We appreciate that 
local authorities provide support for carers and will always signpost to other 
sources of support such as carers’ centres, but in these austere times there is a 
real risk that where local authorities are not required to provide or arrange support, 
they will prioritise funding to their statutory obligations and this will limit the amount 
of funding that goes to preventative support and services for carers. 
 
Regarding the points made in paragraphs 19-21, around charges for 
supplementing the agreed levels of support and charging of carers outwith their 
role as carers, whilst we recognise there are circumstances where charges cannot 
be waived, it should be recognised that there may be occasions where it would be 
counter-productive to charge the service user, such as if the application of a charge 
would prevent such a break. 
 
We recognise that carers may be charged for services that are not related to their 
role as carers, and that their income may be taken into account if their partner is 
assessed for some services, and that this is outwith the scope of these regulations 
and guidance. However, we feel it is important that supporting guidance recognises 
the ambiguities in this area of the law and that further work is being undertaken by 
CoSLA and its partners in clarifying the law. Current guidance on charging advises 
local authorities to consider whether the carer (as a supported person) has difficulty 
in meeting the charge due to their financial circumstances and advises that they 
consider the full impact of all combined charges on the wellbeing and 
independence on both carer and service user (National Strategy and Guidance for 
Charges Applying to Non-residential Social Care Services 2012/13). 
 

 
Question 8: Do you have any comments on the draft Regulations as set out in 
this Annex A?  If so, please use the space below to set out these comments: 
 

Comments 

 
Thank you for completing this consultation.  Please return your completed 
‘Respondent Information Form’ and this ‘Consultation Response Form’ to 
alun.ellis@scotland.gsi.gov.uk by Wednesday 10th July 2013. 
 
 
 


